Spoznajte Celje

Le redko katero mesto na Slovenskem se lahko pohvali s toliko ohranjenimi in v moderno urbano okolje postavljenimi antičnimi in srednjeveškimi ostalinami kot Celje.

Tlakovane rimske ulice, redka starokrščanska krstilnica, mogočni Stari grad Celje in knežji dvorec (nekdanja knežja palača Celjskih), pa mestne cerkve in obnovljeno srednjeveško obzidje pričajo o nekdanji moči in slavi "druge Troje". Že kratek sprehod po mestu vam bo nevsiljivo razkril arhitekturne bisere iz še drugih, kasnejših obdobij.

Stara grofija, v kateri domuje Pokrajinski muzej, tako predstavlja enega najlepših primerov renesančne arhitekture na Slovenskem. Na baročni blišč spominjata Marijino znamenje na Glavnem trgu in Prothasijev dvorec s prekrasno poročno dvorano. Klasistično arhitekturo ponazarja stari celjski magistrat, v katerem že več desetletij deluje Muzej novejše zgodovine. Celje ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja vam lahko pričara vrsta stavb v različnih historičnih slogih: od čudovitega neorenesančnega Narodnega doma do impozantne neogotske Nemške hiše, danes Celjskega doma. Že mlajše so seveda mojstrske stvaritve znamenitega arhitekta Jožeta Plečnika, zlasti prelepo poslopje nekdanje Ljudske posojilnice na vogalu Vodnikove in Stanetove ulice.

O bogati celjski preteklosti se lahko poučite in prepričate tudi v obeh mestnih muzejih. Zbirke Pokrajinskega muzeja, ki predstavljajo zgodovino Celja in širše okolice od paleolita do 20. stoletja, strokovnjaki uvrščajo med najlepše na Slovenskem, znameniti Celjski strop v glavni dvorani grofije pa je sploh najpomembnejši spomenik likovne umetnosti med renesanso in barokom na naših tleh. Zgodovino Celja v 20. stoletju predstavlja Muzej novejše zgodovine, v okviru katerega deluje tudi otroški muzej, kot depandansa v Razlagovi ulici pa še Pelikanov stekleni fotografski atelje, edinstven v srednjeevropskem prostoru. Živa likovna tvornost je na ogled v galeriji sodobne umetnosti, ki ima prostore v obnovljenem traktu knežjega dvorca.

Za ljubitelje narave, lepega vremena in svežega zraka je odlična sprostitev sprehod do in okoli Šmartinskega jezera. Urejena kolesarska in sprehajalna pot  se prične že pri cerkvi Sv. Duha in vas vodi do jezera. Ob poti vas spremljajo tudi lesene klopi, na katerih se lahko sprostite in spočijete, sprehod okoli jezera pa vam bo ponudil tudi veliko zanimivih informacij o jezeru in življenju v njem, zato se ustavite ob informativnih tablah in izvedite nekaj novega.

Vir: Mestna občina Celje

Menu

Piškotki

Spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo. Več…